Κετογονική δίαιτα. Ένας εύκολος τρόπος απώλειας βάρους ή άλλη μια στερητική δίαιτα;

10 min reading time
“Πρωτεϊνικές ή κετογονικές είναι οι δίαιτες που υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης (κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά) και λίγους ή ελάχιστους υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ψωμί, φρούτα, δημητριακά, λαχανικά).”

Είναι δίαιτες που στηρίζονται στη παραγωγή κετόνων. Οι κετόνες είναι όξινες ουσίες που παράγονται από το ήπαρ, όταν ο οργανισμός μέσω των μηχανισμών του διασπά μόρια πρωτεϊνών και λίπους για να τροφοδοτηθεί με γλυκόζη (υδατάνθρακες) την οποία στερείται διατροφικά. Η ενέργεια στον οργανισμό μας παράγεται από την γλυκόζη, έτσι όταν δεν υπάρχει επαρκή ποσότητα προσλαμβανόμενης και παραγόμενης γλυκόζης στον οργανισμό, χρησιμοποιεί κετονοσώματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα στον οργανισμό αν φτάσουμε στην κετοξέωση.

Παράλληλα μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους που όμως προέρχεται από την φθορά του μυϊκού ιστού και όχι από τη συμμετοχή του λίπους στην παραγωγή ενέργειας. Μια κετονική διατροφή αν παράλληλα δεν είναι ισορροπημένη σε αλκαλικές τροφές μπορεί:

Να μην καλύπτει τις ανάγκες του ατόμου σε μέταλλα και βιταμίνες

“Να μην καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού όπως πρέπει από τους υδατάνθρακες και λόγο της έλλειψης αυτής να οδηγήσει στην δημιουργία κετονών ένα επικίνδυνο για την υγεία φαινόμενο που συχνά παρουσιάζεται στους διαβητικούς λόγω ανωμαλιών στο μεταβολισμό των υδατανθράκων.”

Να αναγκάζεται ο οργανισμός να λειτούργει με ενέργεια που προέρχεται από κετόνες με συνέπεια να παρουσιάζεται αδυναμία συγκέντρωσης, δυσθυμία, εκνευρισμός, απώλεια μνήμης, και άλλα συμπτώματα που έχουν να κάνουν με το κεντρικό νευρικό σύστημα αλλά και με πιθανές βλάβες στον εγκέφαλο.

Να εμποδίζει το άτομο να γυμναστεί, γιατί δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες που αποτελούν την πιο άμεση πηγή ενέργειας για τους μύες.

Να προκαλέσει μακροχρόνια δυσκοιλιότητα λόγο έλλειψης φυτικών ινών.

Να προκαλέσει αύξησης των επίπεδων χοληστερίνης στο αίμα και διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας.

Να προκαλέσει αίσθημα στέρησης και κρίσεις βουλιμικής συμπεριφοράς.

Να οδηγήσει σε χρόνια και επικίνδυνη για την υγεία υιοθέτηση λανθασμένων διατροφικών συνηθειών.

Μερικές όξινες τροφές:

Κρέατα: Χοιρινό, Αρνί, Βοδινό, Κοτόπουλο, Γαλοπούλα Μαλακόστρακα

αστακοί, γαρίδες, καβούρια, καραβίδες κλπ.

Γαλακτοκομικά Προϊόντα: Γάλα, Αυγά, Τυρί, Κρέμα, Γιαούρτι, Παγωτό κλπ.

Σπόροι και Ξηροί Καρποί: Αράπικα φιστίκια, Κάσιους, Αιγίνης, καρύδια κλπ.

Λίπη και Έλαια: Κορεσμένα λίπη, Υδρογονωμένα έλαια, Μαργαρίνη (χειρότερη από το βούτυρο), Αραβοσιτέλαιο, Φυτικά έλαια, Ηλιέλαιο.

Η διατροφή του ανθρώπου πρέπει να είναι ισορροπημένη σε γεύματα και θερμίδες αλλά και σε τρόφιμα αλκαλικής και όξινης φύσης έτσι ώστε να διατηρεί οξιοβασική ισορροπία στον οργανισμό του και οι λειτουργιές του να μην επιβαρύνουν κανένα από τα όργανα του. Ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει σε ισορροπία όλα τα θρεπτικά συστατικά μέσα σε κάθε γεύμα περιλαμβάνοντας και αλκαλικές τροφές. Σίγουρα όμως η καθημερινή ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει και κάποια από τα σιτηρά όπως ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες κλπ.

Μερικές αλκαλικές τροφές:

Λαχανικά: Ντομάτα, Σπαράγγι, Αγκινάρες, Λάχανο, Μαρούλι, Κρεμμύδι, Κουνουπίδι, Ραπανάκι, Λυκοτρίβολο, Μπιζέλια, Φρέσκο κολοκυθάκι, Κόκκινο Λάχανο, Πράσα, Κάρδαμο, Σπανάκι, Γογγύλι, φαγώσιμοι Βολβοί, Καρότο, Φασολάκια, Παντζάρι, Σκόρδο, Σέλινο, Αγγούρι, Μπρόκολο, Λάχανο, Λαχανάκια Βρυξελλών κλπ.

Λίπη: Ελαιολαδο, Αβοκάντο, Ελιες κλπ.

Σπόροι, Ξηροί Καρποί, όσπρια & σιτηρά: Αμύγδαλα, Κολοκύθι, Ηλιοτρόπιο, Σουσάμι, Λινάρι, Φακές.

Προσοχή λοιπόν στην χρήση «χημικών διαιτών» που βασίζονται στην έλλειψη ποικιλίας τροφών γιατί πέραν ότι μπορούν να οδηγήσουν σε περιπέτειες την υγεία, δημιουργούν στον άνθρωπο διατροφικά λανθασμένα στερεότυπα και ιδέες που μπορεί να οδηγήσουν αργότερα σε αρνητική επίδραση στην διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους του ατόμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *