Κεφίρ

20 min reading time

Το κεφίρ παρασκευάζεται από γάλα το οποίο έχει ελαφρώς θερμανθεί έτσι ώστε να εξαλειφθούν πιθανά παθογόνα βακτήρια, στη συνέχεια ένα συγκεκριμένο μείγμα φιλικών βακτηρίων και μαγιάς ζυμομυκήτων προστέθηκε, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ζύμωση. Το μίγμα καθαυτό είναι ο λόγος για την μοναδική γεύση του κεφιριού. Οι συγκεκριμένες καλλιέργειες συχνά αναφέρονται ως «σπόροι κεφίρ» και στην όψη μοιάζουν με κουνουπίδι!

“The only nutrition program that I found reliable, easy to follow & supremely effective.”

Τα βακτήρια Lactobacillus είναι υπεύθυνα για την μετατροπή της λακτόζης του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ όπως επίσης και για την αψιά του γεύση. Οι ζύμες Saccharomyces kefir καιTorula kefir, μετατρέπουν επίσης την λακτόζη σε μία μικρή ποσότητα αλκοόλης και διοξειδίου του άνθρακα και είναι υπεύθυνες για την ενανθράκωση.

Γιαούρτι vs. κεφίρ


Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ γιαουρτιού και κεφίρ όπως, το είδος των καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται για την ζύμωση του γάλακτος. Για το γιαούρτι χρησιμοποιούνται μόνο βακτήρια σε αντίθεση με το κεφίρ που χρησιμοποιούνται και βακτήρια αλλά και μαγιά κεφίρ. Μολονότι το γιαούρτι μπορεί να κυμαίνεται από παχύρρευστο έως ημι-στερεό σε υφή το κεφίρ είναι κατά κύριο λόγο υγρό.

Ποικιλίες κεφίρ


Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές συνταγές κεφίρ. Διαφέρουν κυρίως με βάση τα ειδικά βακτήρια και ζύμες που χρησιμοποιούνται για την ζύμωση του γάλακτος, όπως και το είδος του γάλακτος καθαυτού. Μπορούμε να παρασκευάσουμε κεφίρ από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα.

 

Οφέλη για την υγεία


Το κεφίρ παρέχει πολυάριθμα οφέλη στην υγεία, λόγω των αντιβιοτικών και αντιμυκητιακών του ιδιοτήτων, επίσης αποτελεί από μόνο του μια θεραπεία για πολλές πεπτικές διαταραχές δρώντας ως φυσικό προ βιωτικό. Παρόλο που γίνεται από γάλα, η διαδικασία ζύμωσης που ακολουθείται το καθιστά σχεδόν ελεύθερο λακτόζης, με αποτέλεσμα να είναι ανεκτό ακόμα και απο άτομα που πάσχουν από δυσανεξία, επίσης

  • προωθεί την κινητικότητα του εντέρου.
  • ασκεί προστατευτική δράση υπερ του προστάτη.
  • ρυθμίζει τον μεταβολισμό μέσω βελτιώσεις της πέψης.
  • ρυθμίζει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
  • εξισορροπεί την χλωρίδα του εντέρου έπειτα από θεραπεία με αντιβιοτικά.
  • ρυθμίζει την λειτουργία της χολής και της χοληδόχου κύστης.
  • αυξάνει την ενέργεια (κατάλληλο για άτομο με αυξημένες ανάγκες όπως αθλητές).
  • καταλύει τις παθογένειες και ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό.


Από θρεπτικής άποψης είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, μαγνησίου, βιοτίνης και βιταμινών Β1, Β12, A, D και K. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή τριπτοφάνης, το αποκαλούμενο αλλιώς και “χαλαρωτικό αμινοξύ”, λόγω της ηρεμιστικής του επίδρασης στο νευρικό σύστημα.

 

Θερμιδική αξία


Ένα φλιτζάνι κεφιριού μπορεί να αποδώσει περίπου 150 θερμίδες και 8g λίπους (5g εκ των οποίων κορεσμένα), 8g εώς 11g πρωτεΐνης υψηλής αξίας, το 10% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη A, το 25% σε βιταμίνη D, όπως επίσης και το 30% περίπου της ημερήσιας απαιτούμενης πρόσληψης σε ασβέστιο, με βάση μια τυπική δίαιτα 2000 θερμίδων.
(Εάν παρακολουθείτε το βάρος σας επιλέξτε κεφίρ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που αποδίδει μόνο 110 θερμίδες και 2g λίπους, με 1,5g κορεσμένα ανα φλιτζάνι.)

 

http://www.logodiatrofis.gr/to-kefir

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *