Λίγα λόγια για τα συμπληρώματα πρωτεΐνης

14 min reading time

Ξεκινώντας θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα γύρω από τον όρο ”σκόνη πρωτεΐνης”. Η σκόνη πρωτεΐνης αποτελεί ένα από τα ποιο διαδεδομένα συμπληρώματα διατροφής στον κόσμο, αν όχι το ποιο διαδεδομένο! Συνήθως, στους χώρους των γυμναστηρίων ακούμε συζητήσεις γύρω από τα σκευάσματα πρωτεΐνης, τις εταιρείες που τα προωθούν και τα οφέλη που αποκομίζει κανείς λαμβάνοντας τα.

Η αλήθεια είναι πως όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στα συμπληρώματα διατροφής προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ημερήσιες ανάγκες τους (αν υπάρχουν) ή τους ιδιαίτερους διατροφικούς τους στόχους, όπως για παράδειγμα, προχωρημένοι αθλητές!

Η επιλογή του συμπληρώματος πρωτεΐνης, άλλα και κάθε συμπληρώματος, είναι αναμενόμενο να εγείρει πολλά ερωτήματα, σε κάποια από αυτά θα προσπαθήσουμε να αναφερθούμε παρακάτω.

Ποια οφέλη θα αποκομίσω από την λήψη πρωτεΐνης ;

Eίναι αποτελεσματική;

Ποια η διαφορά μεταξύ πρωτεΐνη ορού γάλακτος και καζεΐνης;

Με ποιους τρόπους μπορεί να καταναλωθεί;

Υπάρχουν παρενέργειες κατά την λήψη της;

  1. Ποια οφέλη θα αποκομίσω από την λήψη της;

Καταρχάς όταν λέμε σκόνη πρωτεΐνης στην πραγματικότητα δεν εννοούμε τίποτα περισσότερο από απλή πρωτεΐνη σε μορφή σκόνης!! Από τεχνικής άποψης η σκόνη δεν κάνει τίποτε παραπάνω από το να μας παρέχει μια εύκολη πηγή πρωτεΐνης.

Τα οφέλη που αποκομίζει κανείς επιλέγοντας την, έχουν να κάνουν κυρίως με την παροχή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης (συνήθως από γάλα, σόγια, αυγό), την χαμηλή περιεκτικότητα της σε θερμίδες (ανάλογα με την καθαρότητα της) και τον ελάχιστο χρόνο απορρόφησης της, πράγμα που την καθιστά την ιδανική επιλογή για προ και μετά-αγωνιστικά γεύματα.

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου είναι καθοριστικής σημασίας για τους εξής λόγους:

Προάγει την γενικότερη υγεία και λειτουργία του σώματος, την ανάπτυξη και την αποκατάσταση, την λειτουργία των οργάνων, τη διατήρηση της υγείας των οστών, μυών, μαλλιών, δέρματος και αίματος.

Ευνοεί την απώλεια λίπους διασφαλίζοντας τον μυϊκό ιστό κάτω από συνθήκες έντονου στρες.

Προκαλεί το μεγαλύτερο θερμικό αποτέλεσμα από τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά της τροφής, με αποτέλεσμα να απαιτείται η κατανάλωση περισσοτέρων θερμίδων κατά την διάσπαση και απορρόφηση της.

Επίσης περιορίζει την όρεξη αισθητά, προσδίδοντας αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο διάστημα, συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στον έλεγχο του βάρους!

2. Είναι αποτελεσματική;
Η λήψη πρωτεΐνης έχει αποδεδειγμένα οφέλη σε άτομα με υψηλές πρωτεϊνικές ανάγκες για τους λόγους που αναφερθήκαμε και προηγουμένως. Η συνηθέστερη δοσολογία είναι μεταξύ 0,8 – 1γρ και 1,6-2γρ ημερησίως ανάλογα με την δραστηριότητα και τις ανάγκες που υπάρχουν! Η χαμηλότερη τιμή αφορά άτομα με πλήρη απουσία ή μικρή φυσική δραστηριότητα και η μεγαλύτερη αφορά κυρίως αθλητές με καθημερινές σκληρές προπονήσεις. Προσοχή, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί μια σκόνη πρωτεΐνης να υποκαταστήσει ένα ή περισσότερα στερεά γεύματα, δρα μόνο συμπληρωματικά και κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες!

3. Ποια η διαφορά μεταξύ πρωτεΐνης “ορού γάλακτος” και “καζεΐνης”;

 Παρά το γεγονός ότι και τα δύο είδη προέρχονται από το γάλα υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους:

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος ή αλλιώς “γρήγορη” εστιάζει κυρίως στην ταχύτερη δυνατή απορρόφηση, με αποτέλεσμα να την καθιστά την καλύτερη επιλογή για προ και μετά-αγωνιστικά γεύματα.

Η καζεΐνη ή αλλιώς “αργής απορρόφησης” συνιστάται για τις βραδινές κυρίως ώρες που το σώμα βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης! Για παράδειγμα κατά τον βραδινό ύπνο που μεσολαβούν 7-8 ώρες νηστείας, είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή έτσι να έχουμε σταδιακή απελευθέρωση αμινοξέων στην κυκλοφορία.

4. Με ποιους τρόπους μπορεί να καταναλωθεί;
 Μπορεί να διαλυθεί μέσα σε νερό, χυμό ή και γάλα και να καταναλωθεί σαν ρόφημα, μπορεί ακόμη και να συμπεριληφθεί σαν επιπρόσθετο συστατικό μέσα σε μείγμα γλυκισμάτων, όπως σπιτικές μπάρες πρωτεΐνης, βάφλες, κρέπες κλπ.
5. Υπάρχουν παρενέργειες κατά την λήψη της;
 Δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές παρενέργειες κατά τη χρήση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης. Για έναν υγιή ενήλικα που δεν υπερβαίνει την δοσολογία που ορίζεται βάση αναγκών, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατά την λήψη της.

Καταλήγοντας, θα πρέπει να τονίσουμε πως για να επιλέξει ένα άτομο την λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής, θα πρέπει αρχικά να διερευνηθεί κατά πόσο το έχει πραγματικά ανάγκη. Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να την δώσει κανείς άλλος, πέραν του ιατρού ή του διαιτολόγου, που είναι και οι μόνοι υπεύθυνοι για την αξιολόγηση της διατροφικής του κατάστασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *